Sciencefiction van de mens

Op mensen raken we nooit uitgekeken en over de mens raken we niet uitgepraat. Als we nadenken over onze eigen toekomst lonken allerlei droomscenario’s en doemen allerhande schrikbeelden op. De grote vraag is wat de toekomst ons en hen die na ons komen zal brengen. Het is belangrijk zicht te hebben op onze toekomstverwachting, omdat deze mede bepaalt hoe we nu in het leven staan. Er staat veel op het spel.

Wanneer we nadenken over de toekomst, dan komt onherroepelijk de vraag op: Kunnen we iets met zekerheid zeggen over dat wat komt, of is het allemaal fictie? Dat het leven er anders uit zal gaan zien, kunnen we vanuit de huidige ontwikkelingen wel vermoeden. Mogen we hoopvol zijn, of houden we terecht ons hart vast?

De toekomst van de mens staat dit seizoen centraal bij Denken in de Driehoek. Elke avond is er een uitdagende lezing over een aspect van dit thema. Hoeveel autonomie rest ons bijvoorbeeld nog wanneer computers en robots steeds meer taken van ons overnemen? En wat blijft er over van ons mensen en van onze privacy wanneer staten en multinationals (bijna) alles over ons weten? Welke vormen zullen welvaart, humaniteit en religie in de toekomst aannemen?

Het programma van de lezingenserie is hier te downloaden. Ook kunt u ons volgen op Facebook.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.