Nieuwe queer glossy L’HBTQ schopt tegen gevestigde hokjes

L'HBTQVanavond, aan de vooravond van de Gay Pride in Amsterdam, wordt L’HBTQ Magazine gepresenteerd. “Een tijdschrift met een uitstraling van een glossy maar met de inhoud van het ‘echte’ leven”, zo schrijven de makers in hun persbericht. De titel is een knipoog naar de L’HOMO, “maar dan met verhalen waar de makers, die zich als queer identificeren, [zich] wél in herkennen.”

Het tijdschrift wil tegen “gevestigde hokjes” aanschoppen – wie wil dat tegenwoordig niet? Ironisch genoeg hebben ze als locatie van de release het gevestigde LHBTQ-hokje van Nederland gekozen: Amsterdam. Dat ze op hun poster (zie rechts) en hun website wel ambiance, straat en nummer vermelden maar niet de naam van de stad, lijkt te getuigen van een hoofdstedelijke arrogantie die je van een queer collectief nou net niet zou verwachten. Queer zijn is dan ook een blijvende roeping.

Ik ben blij dat er – eindelijk – wat meer queer initiatieven opborrelen in Nederland en ik ben benieuwd naar deze glossy. Ik hoop dat de inhoud niet zo ‘wit’ is als de poster doet vermoeden. Ook hoop ik dat ‘religie’ niet uit “het ‘echte’ leven” verdreven zal blijken. Dat er ergens een kaarsje wordt gebrand voor een vermoorde transgender. Dat mensen van tijd tot tijd in elkaars armen worden gedreven. Dat mensen compassie tonen voor (andere) gemarginaliseerden. Dat de hoop levend gehouden wordt. Dat er nog wat wordt afverlangd.

De release vindt vanavond om 18:00 uur plaats in Brug 34 aan de Utrechtsestraat 19. In Amsterdam dus. Daarna is het verkrijgbaar “bij verschillende verkooppunten, waaronder boekhandel Vrolijk [Amsterdam], Stedelijk Museum [Amsterdam], matter .of material [Amsterdam], Mr B en Java Bookstore in Amsterdam, Savannah Bay in Utrecht en LhGWR in Den Haag.” Kijk voor meer informatie niet op hun website maar op hun Facebook-pagina.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.