Meditatie voor Aswoensdag

Sexy smokerMijn sigaretten koop ik doorgaans bij de avondwinkel bij mij om de hoek. Daar werken een paar ontzettend leuke jongens. Nogal logisch dat het stoppen met roken maar niet wil lukken.

Sinds een half jaar staan er plaatjes op pakjes sigaretten om rokers extra af te schrikken. Op een ervan staat een mooie man die naakt in een lotushouding op bed ligt. Ik vind het een vertederend beeld. Toen een van mijn schatjes die een tijdje geleden uit het schap haalde, bedacht ik me: ‘Doe toch maar meteen twee pakjes, alsjeblieft.’

Bij de afbeelding stond de waarschuwing dat roken de kans op impotentie vergroot. Nu wil het geval dat ik toch al niet de roeping voel om kinderen ter wereld te brengen, dus dat kan er ook nog wel bij.

Vanavond stond de leukste van allemaal in skinny jeans achter de balie. ‘Heb je ook nog andere plaatjes?’, vroeg ik, toen ik zag dat hij het pakje met een bloed ophoestende vrouw uit het schap pakte. ‘Hier staat wel een mooie vrouw op’, zei hij. Jij ziet echt wat je wilt zien, hormonenbommetje van me, dacht ik. Of misschien zegt hij wel wat hij denkt dat anderen willen dat hij ziet – seksualiteit als sociaal geconstrueerd enzo. Of maak ik dat er nou weer van?

Hij was zo lief om alle pakjes van mijn merk bij langs te lopen. Maar het was deze of die met een afbeelding van een door aderverkalking afgestorven teen. ‘Doe deze dan maar’, zei ik.

Woensdag begint de vastentijd. Tijdens de mis van Aswoensdag zal ik weer as op mijn hoofd gestrooid krijgen en zal mij worden aangezegd: ‘Uit as zijt gij geboren en tot as zult gij wederkeren.’ Dit is mijn laatste pakje sigaretten. Zul je net zien dat ik van mijn laatste sigaret alsnog longkanker krijg.

De leukste jongen van de avondwinkel kijkt nog liever naar bloedspugende vrouwen dan dat hij ingaat op mijn flirten. Dat plaatje zal ik de komende twee dagen vaker voor ogen krijgen dan dat van een naakte man op bed of een Marokkaanse jongen in een strakke spijkerbroek (of een combinatie van beide). Gelukkig dat er een God is.

Posted in Uncategorized | Tagged , , ,

Symposium over herbronning

peter-ben-smitOp vrijdag 9 december vindt aan het Ariënsinstituut in Utrecht een symposium plaats over “Herbronning” ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van de bijzondere leerstoel “Oude katholieke kerkstructuren” aan de Universiteit Utrecht. De eerste tot en met de huidige leerstoelhouder zullen hier spreken: godsdienstpsycholoog Jan Visser over het heilige als bron van religie, kerkjurist Jan Hallebeek over de receptie van het Conciliarisme, kerkhistorica Angela Berlis over de historica als advocaat van vergeten stemmen uit het verleden en bijbelwetenschapper Peter-Ben Smit over contextualiteit en onderzoek naar iconische bijbelteksten. Ikzelf ben gevraagd om, naast Marcel Sarot, een respons te geven op de lezing van Jan Visser. Het complete programma kun je hier downloaden.

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , ,

Nieuwe publicatie over de controverse van ‘de weigerambtenaar’

koefnoen-1Toen Paars II in 2000 besloot werd het burgerlijk huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht, besloot men ruimte te laten voor gewetensbezwaarde trouwambtenaren. Er ontstond pas een politieke controverse begin 2007, toen PvdA, CDA en ChristenUnie in hun Coalitieakkoord dit nogmaals benadrukten. In een bijdrage aan het themanummer van Religie & Samenleving over “God, seks en politiek” laat ik zien hoe de weigerambtenaar een sociaal probleem kom worden, hoe religie en homoseksualiteit geconstrueerd werden in de publieke beeldvorming, en hoe het huwelijk werd geconceptualiseerd in termen van religie en (homo)seksualiteit. Klik hier voor een pre-print van het artikel. Voor meer informatie over dit themanummer klik hier.

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , ,

God, seks en politiek

religie-samenleving-11no2In beschaafde conversatie, zo stelt een oude regel, moeten drie onderwerpen worden vermeden: godsdienst, seksualiteit en politiek. Gesprekken daarover zouden namelijk al gauw pijnlijk of ronduit onaangenaam worden. In hedendaagse publieke debatten gaat het echter opmerkelijk vaak over juist deze drie – en over de manier waarop ze zich tot elkaar zouden (moeten) verhouden.

Continue reading

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , ,

Waarom Tom Mikkers voor het zingen de kerk uit wil (en ik niet)

Volgens Tom Mikkers moet het lied “Jeruzalem, mijn vaderstad” (geschreven door Willem Barnard) verwijderd worden uit het Liedboek. Daarin wordt namelijk gezongen over “de negers met hun loftrompet, de Joden en hun ster”, die God prijzen in de hemel. Racisme, vindt hij, maar zijn argumentatie is zwak, doet geen recht aan het genre van kerkelijke liederen en brengt niet het nodige debat binnen kerken op gang. Lees dit artikel op Nieuwwij.

Posted in Uncategorized | Tagged , , , ,

Orlando in de media: een antwoord aan Marije van Beek

In mijn ‘Orlando artikel’ heb ik het artikel van Marije van Beek in Trouw slechts gebruikt als een opstapje voor een bredere analyse van berichtgeving in diverse Amerikaanse en Nederlandse media over de schietpartij in Orlando. Dat had ik iets duidelijker kunnen maken. Maar in haar reactie lijkt ze mijn artikel op te vatten als een persoonlijke aanval. Het inhoudelijke punt dat ik maakte lijkt haar grotendeels te ontgaan. Continue reading

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , ,

Aanslag Orlando uiting van giftige mannelijkheid

Afgelopen woensdag publiceerde Trouw een artikel over de verschillende houdingen ten aanzien van homoseksualiteit onder Moslims wereldwijd. De aanleiding die genoemd wordt, is de schietpartij in Orlando en de uiteenlopende reacties daarop onder Moslims. Door die koppeling bevestigt dit artikel het stereotype beeld van de Orlando schietpartij als een typisch voorbeeld van homovijandigheid onder moslims.

Continue reading

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , , ,